Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2017 21:29 - Какво е това понятие Йехова Цеваот (Бог на войнствата)?
Автор: yolanta Категория: Други   
Прочетен: 2520 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.07.2017 08:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 КАКВО Е ТОВА ПОНЯТИЕ  ЙЕХОВА ЦЕВАОТ ("БОГ НА ВОЙНСТВАТА") или познато като АДОНАЙ ЦЕВАОТ ?

image

Адонай Цеваот
( в бг текста на Библията е преведено като Господ Саваот)- "Бог на небесните войнства", е едно от имената на Бога, използвано в Библията 235 пъти.

За пръв път виждаме това име използвано в историята на Анна и мъжа и Елкан, където е разказано за страданията на Анна заради безплодието й. Анна е първата, познала Бога под това име. Буквалното му значение на иврит е "Бог на армиите"- Ца-ва (צבא) обикновено се превежда като "армия" – и в днешно време се ползва същата дума "Цахал" — Армията на отбранителните сили на Израел.

Думата ЦЕ-ВА-ОТ (צבאות) е в мн. число. Тоест, множество от армии. Но защо е нужно да се използва военен термин за име на Бога? Какво точно казваме със словосъчетанието "Адонай Цеваот" ( Господ на армиите) ?
Целият смисъл се заключава с думата "АРМИЯ".

На първо място, нека да разберем точното значение на думата "армия". Например, на английски език, има такова понятие като "армия от мравки".
Може да се каже, че в тоя смисъл, думата "армия" означава: колективна група, работи в съгласие и заедно, за постигане на някаква обща цел. 
Както ще видим от смисъла на тази дума на английски език, както и в иврит, тя е достатъчно гъвкава по своя смисъл.
Речник на Мириям- Уебстър ни помага да разберем концепцията й, можем да видим ред различни идеи, но свързани помежду си:

1.съвкупността от националните въоръжени сили, обучени за война, действащи особено по земя
2. голямо множество (например, армията мравки)
3.сдружение от лица, организирани за постигане на кауза

Няколко примера за използване на думата в англ. език:
1. Армията на Ал. Македонски
2. той постъпи в армията, след завършване на средно образование
3.в компанията работи цяла армия от юристи
4.изпратиха цяла армия от обучени специалисти
5. армия от доброволци основава организация
6.АРМИЯТА на ангелите


В съвременният превод на Библията ( на Юджийн Петерсън), фразата " Бог на войнствата" е преведена като "Господ на Армията на ангелите".
В един пасаж от Писанието добре е описана картина, която показва именно това -картината на невидима реалност, която е описана в 2 Царе 6 гл. 

Пророк Елисей отлично виждаше, че ги окръжават скрити от погледа, воини, докато слугата му виждаше само сирийската войска, намираща се пред тях.
"Когато слугата на Божия човек, стана на следващата сутрин и излезе, той видя как армия от воини, невиждана до този момент, с колесници с коне, заобикаляше града.
"Уви! господарю мой, какво ще правим? "- каза.
"Не се страхувай," - отвърна пророка.- "Тези, които са с нас, са повече от ония, които са с тях."
Елисей се помоли и каза: "О, Господи, отвори очите на слугата ми, така че и той да може да види." И Господ отвори очите на слугата и той видя планината наоколо пълна с коне и огнени колесници. Когато врагът дойде, Елисей се помоли на Господа и каза:

"Направи така, че тия хора да ослепеят"
И Господ направи така, както помоли Елисей. И Елисей им каза: "Не е този пътят, нито е този градът. Следвайте ме. Ще ви заведа при човека, когото търсите. "
И Елисей ги доведе до Самария. Когато стигнаха до града, Елисей каза: "Господи, отвори очите на тези хора, така че да видят." Господ отвори очите им, и те видяха, че са в средата на Самария.
Когато царят на Израил ги видя, попита Елисей: "Татко, трябва ли да ги убия?"
Елисей отговори: "Не, не ги убивай. Ти не би убил дори хора, които са пленени от твоя меч и лък. Дайте им хляб и вода. Оставете ги да ядат и да пия, а след това ги изпратете у дома при господаря им.
И царя на Израил им приготви много храна, а сирийците ядоха и пиха. Тогава царят на Израил ги прати у дома им, и се върнаха при господаря си. И сирийските войски спряха да идват в земята на Израил."

В този пасаж можем да видим някои важни мисли .
Първата е несъмнено това голямо безчислено множество воини, на разположение на Бога и когато вие се намирате в духовна битка, спомнете си тази истина.

Втората е , че виждането и слепотата се явяват преобрази на вярата и съмнението.
Елисей знаеше, а слугата се съмняваше, не виждаше и трябваше да му бъде показано.

В самото начало изглеждаше, че сирийската армия държеше всички карти, но клетките на тялото се подчиняват на своя Създател и те изведнъж загубиха дадената им от Бог способността да виждат-приеха вид слепота.
И още една важна мисъл: смисъла на истинската сила и същността на сражението.

Царят на Израил попитал почти комично: "Сега аз длъжен ли съм да ги убия тия ? Може ли да ги убия? Длъжен ли съм? Може ли, а?"
Отговорът бил : НЕ !
Вместо това, съветът бил да се приготви много храна и вода, да ядат и да бъдат изпратени у дома им. Така лошотията им драстично намаляла.
На чия страна е ТОЙ тук?

Колко бързо и силно осъждаме тези, които са срещу нас. И колко сме бавни да вярваме, че няма реална опасност, понеже ние сме в сигурните ръце на Бога. 

Как се смущаваме и губим състрадание, когато забравим, че битката принадлежи на Господа.

И не само нашата битка е в Неговата власт, но и нашите врагове принадлежат на Него и Той много силно даже ги обича.

" И когато беше близо до Йерихон, Исус Навин видя човек, стоящ пред него. Човекът държеше в ръка меч. Исус дойде към него и попита: "Ти наш приятел ли си, или си един от враговете ни?
А той отговори: "Аз не съм твой враг, аз съм вожд на армията на Господа, и идвам при теб." Исус се поклони до земята в почит и каза: "Аз съм Твой слуга. Какво ще заповяда господаря ми?
Вождът на армията на Господ каза: "Свали обувките от краката си. Мястото, на което стоиш, е свято. " Исус направи така "(Исус Навин 5: 13-15).""

Йешуа ни е заповядал да обичаме враговете си и да се молим за онези, които ни преследват. Можем да го направим, само когато осъзнаем, че такива са против Бога, а не против нас. 
Ние можем да направим това, когато осъзнаем, че сме защитени от невидимата сила, и че вечният живот ни очаква.
Вижте как Бог се отнася към Египет - една нация, която притеснявала, съпротивлявала се и се опитала да унищожи Израил ... и към Асирия, друг враг на Израил:

Исаия 19:
23 В оня ден ще има друм От Египет за Асирия; И асирийците ще дойдат в Египет, И египтяните в Асирия, И египтяните с асирийците ще служат Господу.
24 В оня ден Израил ще бъде С Египет и с Асирия; Трето благословение всред земята;
25 Защото Господ на Силите ще ги благослови, като ще рече: Благословен да бъде Египет, Мои люде, И Асирия, делото на ръцете Ми, И Израил наследството Ми.

Командващият Армиите на ангелите не се явява изключително "про-израелски" и "анти-арабски". Не. 
Той е Творец и Отец на всички и се стреми да благослови, спаси и изкупи всички.
Той има предостатъчно любов, за да предотврати конфликт. Той отказва да участва задължително на нечия страна. Той настоява по-скоро присъединяване към Неговата страна и Неговите цели.

И така, КОЙ всъщност е Бог на армиите?

Думата " צבא " ( ца-ва) би трябвало по-скоро да се преведе като ВОИНСТВО, отколкото като АРМИЯ, както е преведено в нашите преводи на Библията.
" Воинство" може да се отнесе както към многочислена неизброима армия, така и към огромно множество.

За първи път думата "цава" се появява в Библията, в Битие - в историята на сътворението: "Така се свършиха небето и земята и цялото им войнство " (Битие 2: 1)

От един равин научих, че това може да означава и : всички атоми, всички молекули, всичкото огромно множество, което е работило заедно ...всички се събрали и работили заедно за постигане на целите. Като армия, не като машина, а точно целенасочено като армия.
Това беше страхотна мисъл за мен.

Ето защо не е чудно, че Анна, една бездетна жена, се позовава на този аспект на Божията личност.

Тя се обръща към Онзи, Който е способен да създава от нищо и към Когото гледа всяка клетка и атом. Знаела, че надеждата й е свързана с Този, на Чийто глас се подчиняват всички войнства на небето и на земята.

Тя разбирала, че повеленията на Господа на армиите трябва да бъдат изпълнени. Това се и случило.
Когато ние наричаме Нашия Небесен Отец -Господ на армиите, ние влагаме много в това име.

Да, на негово разположение са безбройните армии от ангели, и да-Той е воин, силен в боя, но Той също така се явява и диригент на прекрасния оркестър, който е цялото Негово Творение.

Всеки атом, всяка молекула се движи в съответствие с Неговите цели и по Негова команда. И Той поддържа всичко с Неговото могъщо слово.

източник: 
ieshua.org



Тагове:   Бог,   йехова,   войнства,   цеваот,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolanta
Категория: Други
Прочетен: 187550
Постинги: 50
Коментари: 18
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930