Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2015 21:12 - Свидетелства на евреи за Иисус Христос 3- равин Исаак Лихтенщайн
Автор: yolanta Категория: Други   
Прочетен: 1027 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.04.2016 13:00


 РАВИН ИСААК ЛИХТЕНЩАЙН

В края на ХIХ век започва съживление в Месианската еврейската общност, в която евреите открито изповядвали своята вяра в Спасителя и продължавали да се придържат към еврейските традиции и да живеят като юдеи.


imageЕдин такъв пример е 
равин Исак Лихтенщайн, който през 1880-те години работил като равин в град Тапиосцеле в северната част на Унгария. 

Съдебният процес и последвалото го споразумение по отношение на "кръвната обида" в гр . Тисцаеслар го принудило да прочете Новия Завет в търсене на това, което той вярвал и мислел, че е причината за антисемитизма, на който евреите били подложени.
По време на проучването Исаак Лихтенщайн открил, че Исус от Назарет е Месията и решава да стане негов последовател. 

Това той описва по следния начин:
"Дори и половината от величието, силата и славата на тази книга, не съм разбирал по-рано , то е било абсолютно неразбираемо за мен. Всичко изглеждаше толкова ново, но едновременно с това беше толкова хубаво, сякаш видях един стар приятел, който захвърли прашните си пътнически дрехи и се появи в празнична премяна на Младоженеца , очакващ Невестата да облече роклята си и да сложи бижутата си. "

Две или три години равин Лихтенщайн пазил вярата си дълбоко в сърцето. Но не след дълго проповедите му придобивали странен привкус, проповядвал една "странна нова" доктрина, която заинтересувала и удивила слушателите му. 
И накрая, една събота Исаак Лихтенщайн открито заявил, че Исус от Назарет е истинският Месия, Спасителят на Израел!!

Впоследствие той описал вижданията си в три издания , които излязли едно след друго. Той направил тогава по онова време голяма сензация сред евреите не само в Унгария, но и в цяла Европа. 
В крайна сметка един стар и уважаван равин призовал народа си да посрещне Исус от Назарет като истинския Месия и Цар!
Равин Лихтенщайн призовал и останалите членове на общността и областта да повярват в Исус Христос и мнозина го направили.

Но това се превърнало в препъни-камък и обект на преследване от страна на повечето членове от еврейските общности. Свиканият по повод на това, специален комитет от равини, настоял той да си подаде оставка и отвод от равинство след като е приел официално кръщение и преминал към християнството и да преминава официално към някоя християнска църква .

На което рабби Лихтенщайн отговорил, че няма намерение да се присъединява към някоя църква. 
Той заявил, че е намерил в Новия Завет истинския юдаизъм и ще си остане юдеин, както и преди и ще продължи да проповядва на пастовото си в синагогата. Направил това, въпреки преследването и обвиненията, с които го замеряли.

Не подал оставка и отвод , продължил изпълнение на задълженията си като областен равин и продължил да преподава и проповядва Новия завет.

Въпреки многобройните опити да го свалят от заеманата позиция, рабби Лихтенщайн продължил да служи на общностите и провинцията, докато възрастта не си казала думата.
Съвсем неочаквано той се разболява и след кратко боледуване разбрал, че върви към своя край.
Тогава казал в присъствието на жена си и сестра и : "Предайте топли благодарности и поздрави на братя и приятели. Лека нощ, деца мои! Заспивам в Господа!
Лека нощ, враговете ми не са в състояние да ме наранят. Ние имаме един Бог и един Отец на всички, Който призовава децата си сега и един Месия, който даде живота си на дървото на страданието за спасението на човечеството. В ръцете му предавам духа Си! "


В 8 часа сутринта на 16 октомври 1909 г. равин Исаак Лихтенщаин отиде при своя Господ. 

Някои изследователи смятат, че синагогата на рабби Лихтенщайн може да се нарече първата истинска модерна нова Месианска синагога.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolanta
Категория: Други
Прочетен: 187467
Постинги: 50
Коментари: 18
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930