Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2015 11:28 - Пасха ( Песах)
Автор: yolanta Категория: Други   
Прочетен: 2207 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.02.2018 18:44


 

Какво е това ПАСХА ?

image
Изход 12 
1 Тогава Господ говори на Моисея и Аарона в Египетската земя, казвайки:
2 Тоя месец ще ви бъде началният месец; ще ви бъде първият месец на годината.
3 Говорете на цялото Израилево общество, като им кажете да си вземат, на десетия ден от тоя месец, всеки по едно агне, според бащините си домове, по едно агне за всеки дом.
4 Но ако домашните са малцина за агнето, тогава домакинът и най-ближният до къщата му съсед нека го вземат, според числото на човеците в тях; смятайте за агнето според онова, което всеки може да изяде.
5 Агнето или ярето ви нека бъде без недостатък, едногодишно мъжко; от овците или от козите да го вземете.
6 И да го пазите до четиринадесетия ден от същия месец; тогава цялото общество на израилтяните, събрани в домовете си да го заколят привечер.
7 После нека вземат от кръвта и турят на двата стълба и на горния праг на вратата на къщите, гдето ще го ядат.
8 През същата нощ нека ядат месото, печено на огън; с безквасен хляб и с горчиви треви да го ядат.
9 Да не ядете от него сурово нито варено във вода, но изпечено на огън, с главата му, краката му и дреболиите му.
10 И да не оставите нищо от него до утринта; ако остане нещо до утринта, изгорете го в огън.
11 И така да го ядете: препасани през кръста си, с обущата на нозете си и тоягите в ръцете си; и да го ядете набързо, понеже е време на Господното минаване.
12 Защото в оная нощ ще мина през Египетската земя, и ще поразя всяко първородно в Египетската земя, и човек и животно; и ще извърша съдби против всичките египетски богове; Аз съм Иеова.
13 И кръвта на къщите, гдето сте, ще ви служи за белег, така че, като видя кръвта, ще ви отмина, и когато поразя Египетската земя, няма да нападне върху вас погубителна язва.
14 Оня ден ще ви бъде за спомен, и ще го пазите като празник на Господа във всичките си поколения; вечен закон ще ви бъде, да го празнувате.
15 Седем дни да ядете безквасен хляб; още на първия ден ще дигнете кваса от къщите си; защото, който яде квасно от първия ден до седмия ден, оня човек ще се изтреби отспед Израиля.
16 На първия ден ще имате свет събор, и на седмия ден свет събор; никаква работа да не се върши в тях, освен около онова, което е нужно за ядене на всеки; само това може да вършите.



После ,след излизането от Египет, Бог заповяда наново на Израил:

Левит 23:5 
В първия месец, на четиринадесетия ден от месеца, привечер, е Пасха Господна;
Числа 9:2 
Нека направят израилтяните пасхата на определеното й време.






Според Уикипедия, Пасха е :

Пасха (Pesah) е еврейски празник, по време на който символично се преповтарят моменти от последната вечер преди бягството. Самото събиране около празничната трапеза се нарича Седер (Seder). Денят след Седер е първият от празника. Следващите 5 дни се наричат "полупразници".

На всяка празнична трапеза присъстват точно определени блюда:

Маца - безквасен хляб.
Марор - горчиви билки, треви.
Харосет - сладка паста от орехи, сушени или пресни плодове.
Солена вода - за да припомня сълзите, пролети от еврейските роби в Египет.
Зелени подправки, които се потапят в солената вода.
Зроа - печено късче агнешко месо с кост, символизиращо пасхалното жертвоприношение и напомня за разрушението на Храма. Месото може да бъде изядено на следващия ден след Седера.
Всеки на празничната трапеза трябва да изпие 6 чаши вино. Единственият продукт, за който няма място на празничната маса, а и където и да било в еврейския дом, е хляб (хамец, който за разлика от маца е квасен продукт). По време на вечерята се извършва ритуално измиване на ръцете и се чете свещена книга, в която се разказва за извеждането на евреите от Египет.

С тази трапеза започва еврейската Пасха, а ритуалът край масата се провежда по строги правила, наречени "Седер" (ред, порядък). Вечерта, след като се скрие слънцето, еврейските семейства се събират на празнична трапеза, за да четат заедно Агада (или Хагада, Устен Закон) - книга, която разказва за освобождението на синовете на Израел от 400-годишното египетско робство. Най-малкото дете в семейството пита "Защо тази нощ е различна от всички други нощи?", а баща му отговаря: "Защото бяхме роби на египетския фараон и Бог ни изведе от Египет". По време на празника се пеят песни, възхваляващи Бог Йахве.

По време на Пасха символично се преповтарят моменти от последната вечер преди бягството:

В тази вечер главата на семейството чете за това как Всевишният заповядал на Мойсей да изведе еврейския народ от Египет. Фараонът не искал да пуска своите роби и на Египет били пратени наказания: водите на Нил се превърнали в кръв, улиците се изпълнили с пълчища от жаби, след това плъзнали кърлежи, нападнали диви зверове, започнал да измира добитъкът, градушка и скакалци сравнили със земята посевите, паднал тридневен мрак и накрая започнали да измират първенците в държавата.

За религиозните денят след пасхалната трапеза е време за молитви и отдих. За светското население е почивен ден, в който е прието да се прекарва със семейството.


Според Библията Пасха е :
ЗАЩИТНО ЖЕРТВОПРИНОШЕНИЕ 


За християните Пасха е :

Възвестяването на смъртта на Божието Агне Исус ,който е Христос Спасител ! Което е споделянето на хляба и чашата -Неговото тяло ( на закланото пасхално агне, което беше Негов преобраз) и Неговата кръв ( както кръвта, помазана на горния праг -белег да ги отмине Изтребителя) 

Днес евреите ще празнуват Пасха и ще заколят жертвеното агне, понеже не приемат, че ТО вече беше дадено в лицето на Сам Господ Слово, слязъл сред хората в плът, приел името Емануил( Бог с нас) и наречен Йешуа ха Машиах( Йехова спасява )! 


Ето го нашето Пасхално агне ! Приведено в Храма ,жертвано според Моисеевия закон, в Йерусалим ! Агне без негостатък !

imageimage




Тагове:   иисус,   агне,   Пасха,   песах,   пасхално,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolanta
Категория: Други
Прочетен: 187102
Постинги: 50
Коментари: 18
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930