Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2015 09:33 - Новолуние
Автор: yolanta Категория: Други   
Прочетен: 1398 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.04.2016 12:33


 
Темата има образователно - разяснителен характер




Псалми 104:19
Той е определил луната, за да показва времената


Какво е РОШ ХОДЕШ (НОВОЛУНИЕ) и защо е важно да се знае? 

(רֹאשׁ חֹדֶשׁ," рош ходеш" буквално означава начало на месеца)

Псало 81
2 Запейте псалом и звънете тъпанче, Благозвучна арфа и псалтир.
3 Засвирете с тръба на новолуние, На пълнолуние, в деня на нашия празник.
4 Защото това е закон за Израиля, Наредба от Якововия Бог.


Исая 66:23 
И от новолуние до новолуние, И от събота до събота, Ще дохожда всяка твар да се покланя пред Мене, Казва Господ
.


imageimage Началото на новия месец при евреите (и други народи, които ползват лунния календар), започва с появяването на лунния сърп и се отбелязва като празник.

В Библията терминът "рош ходеш" се среща само два пъти (Числа 10:10; 28:11). 
Често новолунието се нарича само ходеш (месец), буквално: обновяване (на луната) - дума, която по-късно получава названието месец. В талмудическата литература се появява думата "молад" (раждане на луната) - отбелязва се самият момент на появяване на лунния сърп.

Древните евреи установявали новолунието не чрез астрономически изчисления, а чрез тържествени показания на свидетели, които са видели появяването на новия лунен сърп. В епохата на Втория Храм, на 30-я ден на всеки месец, членовете на Синедриона се събирали на определено място в Йерусалим, където очаквали появяването на двама сигурни свидетели, за да приемат показанията им, след което освещавали новия месец. 

Ако сърпът на ново-раждащата се луна не се виждал на 30-я ден, новолунието се празнувало автоматично на следващия ден -на 31-во число. За да бъде уведомено населението за началото на новия месец, запалвали факли на Маслинения хълм (Елеонският хълм), а по този начин и по цялата земя на Ерец Исраел, и частично дори в диаспората (евреите извън Израел, в изгнание или в други страни).

В по-късни времена Синедрионът започнал да изпраща с тази цел пратеници до отдалечените райони. Евреите, които живеели далече от Йерусалим, празнували новолунието на 30-я ден на всеки месец, а ако разберели, че то е отложено за 31 число, празнували и следващия ден. Около средата на 4 век учените разработили постоянен еврейски календар и отменили публично обявяването на новолунието по стария метод.

В началото на епохата на гаоните (мъдреците) в съботата преди новолунието канторът благославял настъпващия месец. Основната цел за това първоначално била публичното обявяване на точния ден на настъпващото новолуние, което ставало едва след като се произнесели специални молитви за благополучие на Домът Израилев, започващи с думите:
«Този, Който е направил чудеса за нашите предци и ни е извел от робство...». 

След това се обявявало точното време на молада и денят от седмицата, с който започвал новия месец. Благословението завършвало с молитва и пожелания за живот, мир, щастие, спасяване от робство и утеха за Домът на Израел в настъпващия месец. 
Такава събота се нарича Шабат мевархим (Събота на благословенията). 

Специална благодарствена молитва се чете и след новолуние. На иврит тя е известна като "Биркат а-левана" (Благословение на луната, в смисъл месеца ) или "Кидуш левана" (Освещаване на луната, в смисъл месеца ).

Тази молитва може да се чете от третата вечер след появяването на луната до 15 ден на дадения месец, но само когато луната ясно се вижда и за предпочитане под открито небе. Основният текст на молитвата е даден в Санхедрин. 42а и Соф. 2:1, но впоследствие към него са добавяни и много допълнения. 
В съвременната ашкеназка служба благословението на новолунието ( новия месец ) се предшества от четене на Псалм 148:1–6 (а при сефарадите също и Пс. 8:4–5) и бенедикция (благословение),прославяща Бога като Творец и Властелин на природата.

псалм 148:1 Алилуя! Хвалете Господа от небесата; Хвалете Го във височините. 
2 Хвалете Го, всички ангели Негови; Хвалете Го, всички войнства Негови. 
3 Хвалете Го, слънце и луно; Хвалете Го, всички светли звезди. 
4 Хвалете Го, вие висши небеса, И води, които сте над небесата. 
5 Нека хвалят името на Господа; Защото Той заповяда, и те се създадоха; 
6 И утвърди ги от века и до века, Като издаде постановление, което няма да премине.



съставила Бл.Попова

източник: https://www.facebook.com/groups/3234206 ... 609000094/

http://www.hristiqni.com/forum/viewtopic.php?f=152&t=8912


Тагове:   новолуние,   йешуа,   рош,   ходеш,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolanta
Категория: Други
Прочетен: 187544
Постинги: 50
Коментари: 18
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930