Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2015 09:44 - Планината Синай
Автор: yolanta Категория: Други   
Прочетен: 7206 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.04.2016 11:51


 
В тази тема ще се опитам да покажа някои открития за това къде е всъщност мястото на планината Синай .Понеже ще ползвам няколко статии, то предварително правя уговорката ,че моите размишления ще са с малък шрифт и в черно,докато текстовете от статиите ще са в голям шрифт.

И така, бях провокирана от една статия ,видяна в нета, в която се твърдеше, че планината Синай - където Моисей е получил Десетте Божи заповеди, бил е в присъствието на Бог, получил е закона, наставленията за направа на скиния ,ковчег на завета ,менората ,украсата на завеситеи прочие , не се намира на Синайския полуостров ,а в Саудитска Арабия .И е съвсем друга планина ,а не тая която сме свикнали да мислим че е -на полуостров Синай.

Всъщност този полуостров е кръстен така на предполагаемата Синайска планина, намираща се на него.Но името му е дошло от експедиците на едни монаси ,още от времето на император Константин и неговата майка -Елена, които предположили ,че това е то планината описана в Изход ,в ТОРА.Там и построили манастирът "Света Катерина " ,там и започнало поклонението пред "святата планина".После прочетох и следното 
:
Предполагаемо традиционно сме приели ,че местоположението на планината Синай в Синайския полуостров се базира на истина ( че наистина е тая планина ,описана в Изход ) обаче...това почива на традиция , която е създадена от римския император Константин или майка му, или и двамата . 
"Няма евреийско потвърждение на географското положение на планината Синай; изглежда сякаш , че точното и местоположение е неясно все още по времето на Римската монархия .... Християнските отшелници и монаси, най-вече от Египет, които се заселват в Южна Синай от втори век нататък, направили многократни усилия за определяне на местоположението на планината Синай и пътят описан в Изхода с действителните места, на които вярващите биха могли да си проправят път като поклонници идентифицирането на планината Синай или с Jebel Sirbal в близост до оазиса на Фаран (Фаран;. Nilus, Cosmos Indicopleustes), или с Jebel Musa, може да се проследи назад единствено по маркировката от четвърти век [от Константиновото време]. "Еврейската енциклопедия, Vol. 14, стр. 1599


Но когато поисках да видя в Уикипедия информация за Синайския полуостров ,ето какво излезе : 

Синайската планина, или планината Синай се намира в Египет и със своите 2642 метра височина е втората по височина на Синайския полуостров.

Планината е основно скалиста. Състои се от алкален гранит, намиращ се в разнообразни по вид скали. Това повсеместно разпространение на скалите е свидетелство, че те са се образували на различна дълбочина.

В Библията се казва, че това е мястото, където Мойсей получава Десетте Божи заповеди. Арабското име на планината означава точно това - „Мойсеева планина“. Въпреки че има много малко археологически находки, които да доказват това твърдение, мястото днес е известна дестинация за милиони поклонници.

Тук е домът и на манастира „Света Катерина“ - гръцки православен манастир, един от най-старите в света.

Единственият начин да се стигне до планината е сухоземният транспорт. Много поклонници и туристи пристигат тук към 1.00 часа сутринта, за да изкачат планината и да посрещнат изгрева на върха й.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%BD%D0%B0)

Даааам ,обърнате внимание на следното:
"Синайската планина, или планината Синай се намира в Египет"

Чакайте ,ма ..как ?? Как така в Египет се намира? 
Първо : в Изход ясно е казано ,че Израил излезе от пределите на ЕГИПЕТ ! Тогава вървяха ,преминаха Червеното море и ..чак тогава стигнаха планината Синай ,с оня най -висок връх Хорив ,наречен още в Изход 3:1 "Божията планина Хорив."
Точно там Моисей срещна Бог за първи път и пак там Израил чу десетте Божи заповеди и планината се топеше от Божието присъствие !! Нали така?
И апостол Павел казва следното:
Галатяни 4:25 
А тая Агар представлява планината Синай в Арабия и съответствува на днешния Ерусалим, защото тя е в робство с чадата си.

Ето ,планината трябва да е в АРАБИЯ-Саудитска Арабия ,нали.
Как сега тая планина била в ..Египет. Поразрових се да видя дали пък сегашния полуостров Синай някога не е бил арабско владение .Не ,оказа се че винаги е бил египетски.

И така ,добрах се до едно откритие на едни хора.

Но най -напред сама изрових от Библията пътя на Израил от излизането му от Египет до достигане на Ханаан .Ето го :

Пътят на израелтяните според Изход :
Рамесий,Сокхот ,Етам( към края на пустинята),Пиаирот( между Мигдол и морето ) срещу Веелсефон,-там се разделило морето ,после -към пустинята СУР,Мера , Елим( дванадесет водни извори и седемдесет палми), пустинята СИН ,която е между Елим и Синай,там паднала манната за пръв път, Рафидим ( където нямало вода ...)Канарата в Хорив -разцепената канара -Маса и Мерива ,Там в Рафидим Амалик воювал с Израил( там Господ се заклел да воюва против Амалик та да го затрие),Синайската пустиня -срещу планината ,Господ слиза на планината и планината се топяла и горяла .Там Израил направил телето та се поклонил ! Планината е ХОРИВ .После преминали през цялата оная страшна пустиня и дошли в пределите на аморейците -Кадис -Варни,после завили към Червеното море ,в пустинята ,после дълго време обикаляли поляната Сиир( минали през исавците),после по Моавската пустиня,преминали потока Заред,после преминали Ар-моавската граница ,после преминали и потока Арнон,после сразили Сион( в Есевон),Ароир ,Галаад ,Васан,планината Ермон,и така до река Йордан ...стояли в долината срещу Вет -фегор .


Така ,нека сега представя карта, която се прилага в сегашните библии и която показва къде са преминали евреите Червеното море ,след като бягали от египтяните 

imageimage

И така ,виждаме че според картата ,те са излезли от континенталния Египет и са преминали сегашния Суетци канал или някъде около него и пак са влезли в полуостров ,който е принадлежал пак на Египет! 
Но в Изход пише,че са излезли от Египет с преминаването на Червеното море ,нали?! 
Значи това няма как да е станало там ,на това място което показва картата.Но много вероятно е да е станало на другия ръкав на Червено море-откъм залива Акаба! Трябва да кажа ,че там ,в залива Акаба ,в този ръкав на Червено море ,са намерени на дъното образования наподобяващи колела на колесници ,както и човешки кости. Докато в другия ръкав ,който е показан на тази карта-нищо не е открито никога ! 
Показвам намерените колела на дъното на ръкава на Червено море откъм Акаба:

imageimage
Едни изследователи на име Ron Wyatt , Dr. Kim, Aaron Sen, направили откритие в 1984г ,с което показали истинската планина Синай с най високия и връх,наречен в Изход Хорив ,което откритие обаче се опровергава усилено от професор Джейсм К.Хофмиър ,но когато попрегледах кой е този човек -спрях да се учудвам защо го е контрирал това разкритие.Кой е професор Джеймс К. Хофмиър (James K. Hoffmeier)
ЕТО :
Джеймс К. Hoffmeier е професор по Стар завет и история и археология на древния Близък изток към Trinity International Divinity School University, USA. Роден в Египет, където живее до шестнадесетгодишна възраст, има богат опит като археолог пряко ангажирани в изследвания, заедно с брилянтна академична кариера в археологията и изследвания на Близкия изток. 

АААА ето го ключа към палатката ! Човекът бил роден ..къде? в ЕГИПЕТ! Естествено е да си държи на традициията че Синай е в Египет,освен това имал "брилянтна кариера" и ...няма някакъв си неизвестен изследовател да му я разваля я! Египет печели от това "синай " да е в неговите територии ! 


Обаче нека сега да разгледаме откритието на тия смели господа .



Хора като Рон Уайът,Др.Ким и Аарон Сен решили да изследват как стоят нещата - открили къде точно е било преминаването на Червено море от евреите , и къде е тая истинска планина Синай .Според Пон Уайът би трябвало да е на изток от залива Акаба. А не в тая част, в която досега се приемаше за вярно ( означена на картата ) .Воден от един прост факт-къде са териториите на Мадиам?описани в Библията ,той тръгва по следата ...Освен всичко, в Суецкия канал -тогавашен ръкав на Червено море ,където се твърди че Израил е прекосил разделеното море-не са намерени останки от колесници ни нищо ,което да потвърди разказаното в Изход ,но в ръкава между Акаба и Египет -са намерени останки от колела - образувания с ясно очертани кръгли форми,в средата с кръгли тасове .


Ето как би трябвало да изглежда картата на пресичането на Червеното море :
imageimage

"местоположението на Мадиам е източно от залива Акаба и е проверено от много други учени." Библията свързва Синай с гората Сиир, Едом и Мадиамската земя -изглежда че ясно се посочва този район източно от AELANITIC GULF (гр. около Акаба ), както е посочено от Беке (1834), Wallhausen (1886), Sayce (1894), Moore (1895), Shede (1897), Gunkel (1903 г.), Едуард Майер (1906), Schmidt (1908) , Gressmann (1913 г.), Хаупт (1914) и от Алоис Музил в "The Northern Hegaz" (1911) "(според Изхода, стр. 87).

Планината Синай ,според описанието в Библията трябва да бъде в Мадиам,а това е сегашната територия на Саудитска арабия ,а не Египет.:

imageimage

"Моисей побягна от лицето на фараона и се засели в Мадиамската земя; и той седна до един кладенец" Изход 2:15 NKJV. Картите показват ,че Мадиам е на изток от залива Акаба, в северозападната част на Саудитска Арабия, в района е показано на картата по-горе.

Мойсей избяга в чужда земя, не Синайския полуостров, който се е намирал в Египет по това време както и сега!

"И тя [Сепфора] му роди син, и нарече го Гирсам, защото той каза:" Аз съм бил непознат в чужда земя "Изход 2:22 .
Моисей беше в друга страна, далеч от всякакви египтяни.. в Саудитска Арабия!Да ,в сегашната Саудитска Арабия . Той не може да е бил в сегашния Синайския полуостров, тъй като тази зона е и е била винаги египетски контролирана територия, пълна с египетските рудници и комуникационни кули. Мойсей щеше да бъде лесно заловен в тази област.Това си беше Египет ! Но Моисей побягна от египетската земя !Той отиде в Мадиамската !

" Мойсей пасеше стадото на Йотор тъста си, свещеникът на Мадиам. И той поведе стадото към задната част на пустинята, и дойде в Хорив, Божията планина" Изход. 3: 1. Йотор живял в околностите на планината Синай. Йотор бил жрец на мадиамците, които живеели тази област-"На изток от залива Акаба в северозападните райони на Арабската пустиня"( според енцик. Британика). Поради изследване на местоположението на планината Синай в Саудитска Арабия, за което предположи господин Уайът, аз отидох в държавния университет на Източен Тенеси,в библиотеката и открих две изключително подробни карти на Саудитска Арабия. От двете карти открих името "Jethro(Йотор)" в непосредствена близост до град Ал Bad, който е близо до Джебел ел Лауз, сегашното име на истинската Синай! Вижте карти долу. Йотор беше за Мойсей баща( тъст)-законно, както видяхме в текстовете по-горе.

Той бил от град Ал Bad, според местните хора, които живеят там днес, който е само на около 15 мили от Jebel El Lawz( Джебел ел Лауз). Местните хора там днес казали на Рон Уайът, че Jethro( Йотор ) е живял в тази зона.

."И така Той [Бог] каза:" Аз със сигурност ще бъда с теб и това ще бъде знак за вас, че съм ви изпратил:. Когато доведете народа от Египет, ще послужите на Бога на тази планина " Изход 3:12. Мойсей трябваше да доведе израилтяните от Египет до същата тази планина в Мадиам, близо до дома на Йотор ( Jethro), в чуждата земя.

" тази Агар представлява планината Синай в Арабия" Галатяни 4:25.!!!
Тук ясно се казва къде трябва да се намира в планината, в Арабия. Но къде е Арабия? "... Тя граничи на Запад от залива Акаба и Червено море"( енцикл. Британика). Това твърдо изключва сегашния Синайски полуостров,но е казано-в Арабия ! 
"След това, Моисей побягна и стана пришълец в Мадиамската земя, където имаше двама сина. И когато навърши четиридесет години един ангел от Господа му се яви в огнен пламък в един храст, в пустинята на Синайската планина. "Деяния 7: 29,30. 

Всички исторически точни карти, като някои произведени от светските компании като National Geographic (виж картата в началото на страницата), показват Мадиам в Саудитска Арабия.

За съжаление, картите, поставени в Библии от издателите , показват Мадиам в сегашния Синайския полуостров, за да се поберат в традиция, но не и в описаното в Библията или историческите данни.
Нищо,че там в Синайския полуостров няма и не е имало дванадесет извора ( не са намерени) нито седемдесет палми.Но тия са намерени на територията на Саудитска арабия .Което пък е едно вярно доказателство за правотата на твърдението ни-че истинската Синай не е на сегашния синайски полуостров ,който е бил владение ( както и сега) на Египет,но се намира на територията на Саудитска Арабия .

продължава...

източник:
http://www.hristiqni.com/forum/viewtopic.php?f=48&t=7179




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolanta
Категория: Други
Прочетен: 186972
Постинги: 50
Коментари: 18
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930