Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2016 16:11 - Връзката на Господните празници, Месията Йешуа и Спасението
Автор: yolanta Категория: Други   
Прочетен: 2199 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.04.2018 23:34


 Този материал изяснява връзката между заповяданите Господни празници в книгата ЛЕВИТ и Спасителя Йешуа, както и хвърля светлина върху спорният въпрос хляба на последната вечеря, която наричаме Господна вечеря, състояла се преди смъртта Му, проведена с учениците Му, какъв е бил - квасен или безквасен .

image

Матей 5:17  "Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня."  

По / голямата част от Християнството няма и представа, че всъщност Христос и Спасението са свързани с Господните седем празника, заповядани в книгата Левит, лично от Бога.

Това са :
ПАСХА, 
БЕЗКВАСНИТЕ ХЛЯБОВЕ, 
ПЪРВИТЕ ПЛОДОВЕ, 
ПЕТДЕСЯТНИЦА, 
ПРАЗНИКА НА ТРЪБИТЕ, 
ДЕНЯТ НА УМИЛОСТИВЕНИЕТО И ИЗКУПЛЕНИЕТО, 
ШАТРОРАЗПЪВАНЕ.  


Мнозина смятат, че това са някакви еврейски празници, кой знае защо описани в Библията, нямащи нищо общо със Христос.

Мнозина християни дори не знаят, че Христос дойде като евреин, в народа на Израел / преведено като Израил в бг библиите/, от племето на Юда.

Мнозина и смятат, че в Евангелието юдеите са описани като лошите, а ...галилеяните и самаряните като добрите.  

Даже и не предполагат, че самият Христос е ЮДЕИН. И че жената, чрез която се въплъти в човешка плът, е юдейка, и че семейството в което дойде е юдейско, от племето на Юда, един от дванадесетте сина на Яков, родоначалника, на когото Бог смени името на Израел / Израил/.

И всички те са евреи. И Новият завет, който Бог направи, е направен именно с домът на Юда:

Еремия 31:31,33

" Ето, идат дни, казва Господ, Когато ще направя с Израилевия дом и с Юдовия дом Нов завет; ...........Но ето заветът, Който ще направя с Израилевия дом След ония дни, казва Господ: Ще положа закона Си във вътрешностите им, И ще го напиша в сърцата им; Аз ще бъда техен Бог, И те ще бъдат Мои люде;"  


Но как именно се връзват седемте Божии празника, заповядани на народа на Израел, с Месията / Христос/?  


Ето как. Започваме от
ПАСХА / на еврейския език Песах/  


За Пасхата , както четем в Изход 12, беше заповядано привечер, преди залез да се жертва агне без недостатък, от кръвта му да се слага на горния и страничните прагове на външната врата на всяка еврейска къща, да не се счупва кост негова, да се яде изпечено на огън, да не се оставя до сутринта нищо от него, а ако остане, да се изгори в огън, да не се излиза през нощта навън. Това беше защитно жертвоприношение :

Изход 12: 13,14  

И кръвта на къщите, гдето сте, ще ви служи за белег, така че, като видя кръвта, ще ви отмина, и когато поразя Египетската земя, няма да нападне върху вас погубителна язва. Оня ден ще ви бъде за спомен, и ще го пазите като празник на Господа във всичките си поколения; вечен закон ще ви бъде, да го празнувате.  

Нека видим сега какво е казано за Христос и как бе Той пожертван: Най - напред нека да спомена, че Той също е празнувал всяка Пасха, защото е заповядано в Закона Божий това, а се казва, че Той всичко е изпълнил.  

И така, виждаме първо, че са отвели сутринта Христос в преторията / това е римската прокуратура или полиция някога/, но старейшините не влязли за да не се омърсят, да могат да ядат от Пасхата, защото тя започвала при залез:

Йоан 18, 28

Тогава поведоха Исуса от Каиафа в преторията; а беше рано. Но сами те не влязоха в преторията, за да се не осквернят, та да могат да ядат пасхата.
 

Тоест, Пасхата настъпвала... Христос бил вече арестуван, и както всички знаем, до залеза Той щял да бъде умъртвен, точно както пасхалните агнета, които колели преди залез. Пасхата трябвало да стане вечерта между 14 Авив и 15  Авив, самата вечеря се казва Пасха.И така, Христос умира на 14 Авив, преди залез слънце, в Приготовителния ден / когато се жертват агнетата и се пекат/.

Йоан 19:30,31 "

А Исус като прие оцета рече: Свърши се, и наведе глава, и предаде дух.
 И понеже беше Приготвителният ден, то, за да не останат телата на кръста в съботата, (защото оная събота беше голям ден), юдеите помолиха Пилата да им се пребият пищялите, и да ги дигнат оттам."  

На всеки празник евреите казват СЪБОТА / или ШАБАТ на евр. език, което означава ПОЧИВКА/.  И така, Исус умира преди Пасхата, като пасхален Агнец Божий, като защитно жертвоприношение, с чията кръв биват защитени ония, които приемат тази Негова жертва.
Ето защо казваме, че Неговата кръв ни защитава! Ето защо е писано, че :

1Коринтяни5:7 Защото и нашата Пасха Христос, беше заклан (за нас).  

Тази пасхална жертва ни избавя от Божия Унищожител, който порази първородните в Египет, но не докосна еврейските къщи.  


БЕЗКВАСНИТЕ ХЛЯБОВЕ / на еврейски език Мацот/


Как се свързва този празник с Христос Беше заповядано при празнуването на Пасха, да се яде както на самата пасхална вечеря, така и след нея седем дена безквасен хляб. Квасът в Библията е символ на греха. На светщината, на духовния "египет". Затова Бог заповяда пасхалната Му жертва да се яде с безквасен хляб, да се очисти всеки квас от къщите, преобраз на телата и душите ни:
В Христос не се намери никакъв грях / квас/
Нямаше  квас в Него.Той беше безгрешен, по безгрешен начин зачнат, до края остана безгрешен. Единственият човек на Земята, у Когото не се намери грях или квас. Последната Му вечеря също бе с безквасен хляб, който Той каза, че е Неговото тяло. Това вече става нашето пасхално агне - Неговото тяло, безквасния хляб. А виното стана кръвта Му, което за нас се проля.
Така е редно да празнуваме Пасхата вече.

Изход 23:18  Да не принасяш кръвта на жертвата Ми с квасен хляб


И тъй като Христос е щял да пролее кръвта си, ставайки жертва за грях, то Той  не се е докоснал до квасен хляб тогава, за да спази и това условие, понеже кръвта Му се принася в жертва пред Бога.   Ето защо апостол Павел е писал и ние да бъдем безквасни:

1Коринтяни5:7

"Очистете стария квас, за да бъдете ново тесто, - тъй като сте безквасни; защото и нашата пасха, Христос, биде заклан [за нас]."


И така, Христос умира преди Пасхата, убит като пасхалните агнета, стои в гроба на Безквасните хлябове.  


ПЪРВИ ПЛОДОВЕ / на еврейски Бикурим/


На празника Първи Плодове, който е на третия ден от пасхалната седмица, Христос възкръства от мъртвите, като Пръв плод в Божието царство.

  1Коринтяни15:20-23-
"Но сега Христос е възкресен от мъртвите и стана първият плод от починалите. Понеже, както чрез един човек дойде смъртта, така чрез един Човек дойде възкресението на мъртвите. Защото, както в Адам всички умират, така и в Христос всички ще оживеят. "

  От този празник започва едно отброяване на 49 дена, като на петдесетия ден се празнуваше Празника ПЕТДЕСЯТНИЦА / петдесет дена от Първите плодове/.


На този празник пък слезе Светия Дух, Който бе едно обещание на Христос към последователите Му. Защо слезе именно на този ден? Защото точно на този празник бяха дадени Десетте Божии заповеди от СИНАЙ, именно чрез Духа. Точно петдесет дена от излизането им от Египет, след първата Пасха, израелтяните се срещнаха с Бог.

Точно на този празник стана тая първата среща на народа Израел с Бог, Който се появи на Синайската планина. В последствие пак от Синай, Бог даде и целия закон за народа си, според който закон Христос стана жертва за грях, пасхална жертва, жертва на благодарсност, умилостивяваща жертва, примирителна жертва.  


ДОТУК тия четири празника се наричат ПРОЛЕТНИ и Христос ги изпълни при първото си идване.  


Остават още ТРИ, наречени ЕСЕННИ.

Тези празници Христос ще изпълни при Неговото Второ завръщане. 

Следващият Божий празник е ПРАЗНИКА НА ТРЪБИТЕ / на еврейски Йом Труа/, в който празник Израел трябваше да тръби с тръби и да провъзгласява Бог за Цар.

В древен Израел тръбели в шофар, това е рог на животно, направен като тръба за свирене. В древен Израел с шофар са тръбели по различни причини. Ако се приближавала опасност, тръбели с шофар.

Ако било нужно да се извести някоя важна вест, тръбели с шофар. Ако царят се готвел да посети града, пред него тръбели с шофар. 

В Новия Завет, за Второто връщане на Христос е казано, че ще бъде съпроводено с тръбен звук от шофар (1Кор. 15:51-52 и 1 Солунци 4:16).
В книгата Откровение Месията  се завръща на Земята при звука на седмата тръба.  Всички очакваме Последната тръба, но дали знаехме, че това е свързано с Празника на ТРЪБИТЕ, който Христос ще изпълни точно при завърщането Си?  


Следващият празник  е ДЕНЯТ НА УМИЛОСТИВЕНИЕТО И ИЗКУПЛЕНИЕТО / Йом Кипур/

Какво се правело на тоя празник?

Това е много важен ден в целия календар, защото само и единствено на Денят на умилостивението, първосвещеника принасял козел, като изповядвал всички грехове на народа над главата му,  влизал в Светая Светих да поръси с кръв по Ковчега на завета, за прощение на греховете на народа. Т

ова е най-свещения и тържествен ден, в който еврейския народ пости и се моли за прошка. Заповядан е пост и молитва.  Това е ден на съд, очистване и изкупление.Очистване на Светилището!

Именно на ТОЗИ ПРАЗНИК ще се извърши Страшния съд.

Този съд е описан в Матей 25 гл. Христос ще седне да съди народите, като започне първо от Неговите.

Който е записан в Книгата на живота, на съд няма да иде.  



ПОСЛЕДНИЯ празник е ШАТРОРАЗПЪВАНЕ / на еврейски Сукот/

Това е празник, в който е заповядано да се пребивава седем дена в колиби. Нека обясня, че празника се казва СУКОТ на еврейски език, което е мн. число на думата СУККА. А думата СУККА означава както Шатра, така и ОБОР, КОШАРА.


А всички знаем къде се роди Христос- в обора, в кошара...  

Според Левит 23:41, този празник е също една ВЕЧНА наредба, заповед.

"Да празнувате този празник на ГОСПОДА седем дни в годината; това да бъде вечна наредба в поколенията ви; в седмия месец да го празнувате."  

Също така знаем, че нашите тела са наречени временни хижи. Това е смисъла на пребиваването седем дена в такава колиба- да се помни, че сме във временни хижи, колибки. Този празник ще се празнува задължително в Хилядолетното царство, според пророк Захария, а според  Откровение и на Новата земя:  

„И всеки, който остане от всички народи, които са излизали срещу Йерусалим, ще идва от година на година да се кланя на Царя, Господа на силите и да празнува Празника на шатрите (Сукот).” Зах.14:16.  

в Откровение21, дори е казано как Скинията, Шатрата на Бога ще е сред човеците. 3 Ето скинията на Бога е с човеците, Той ще обитава с тях и те ще бъдат Негови люде.. Всеки, който получава вечен живот, всеки, който е изкупен, ще празнува ШАТРОРАЗПЪВАНЕТО.  


ЕТО ТОВА Е ВРЪЗКАТА НА ХРИСТОС СЪС СЕДЕМТЕ БОЖИИ ПРАЗНИКА. Това е и тяхната връзка със Спасението и Изкуплението.  






 







Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolanta
Категория: Други
Прочетен: 185334
Постинги: 50
Коментари: 18
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031