Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2017 09:36 - Какво представлява Ашерата?
Автор: yolanta Категория: Други   
Прочетен: 3760 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 19.01.2017 09:37


 КАКВО Е AШЕРА 

Изход 34:13 
Но жертвениците им да събориш, стълбовете им да строшиш и ашерите им да изсечеш;
Второзаконие 7:5 
Но така да им направите: жертвениците им да разорите, кумирите им да изпотрошите, ашерите им да изсечете и изваяните им идоли да изгорите с огън.

image

Ще ползвам един материал на Бл. Попова, който и аз сама ще допълня:

"Какво е Ашера?

Въпреки че думата "Ашера" не се появява в много от библейските преводи, включително и във версията на KJV (Кинг Джеймс) или в New Revised Standard Version (Нова ревизирана стандартна версия), тя се появява 39 пъти в преводите на NIV (Нова международна версия) и 39 пъти в New Living Translation (Нов жив превод). Еврейската дума за „Ашера” се превежда като "гори" в превода на KJV и "стълб" в Новата ревизирана стандартна версия. Има общо четиридесет препратки към Ашера в еврейската Библия. Повечето от тях се намират в книгата Второзаконие, винаги с негативно значение. Ето няколко примера:
„Съборете езическите им олтари и строшете свещените им стълбове. Нарежете стълбовете на Ашера и изгорете идолите им! (Втор. 7:5, NLT)
“Разрушете жертвениците им и строшете свещените им стълбове! Изгорете стълбовете на Ашера и съсечете изваяните им идоли. Изтрийте имената на боговете им от тези места! (Второзаконие 12:3, NLT)
Да не издигнеш стълб на Ашера до Божия олтар, освен олтара на Господа, Твоя Бог! (Второзаконие 16:21, NLT).

Местната религия на ханаанците е съсредоточена върху Ел, мъжкият бог-създател, и съпругата му Ашера. Баал (Ваал) е синът, роден от техния съюз. По-късно Баал измества Ел и става главното мъжко божество на Ханаан. По-късно, в акт на кръвосмешение, Баал се оженва за собствената си майка (Ашера), която се почита като Богинята-Майка, главната богиня на Ханаан.Богинята-Майка, Ашера, се почита масово в Палестина и Сирия. Надписи от две места в южната част на Палестина показват, че тя също е била почитана като съпруга на еврейския Бог Яхве (Йеова, Йауе). Не е ясно точно как са започнали да свързват Ашера с еврейския Бог Яхве. 
Разбира се, в Библията не се казва нищо положително за Ашера. Господ заповядва да се унищожат всички идоли, представляващи Ашера. 


Думата "ашера" е била използвана не само, за да посочи богинята, но и за дървения култов обект, свързан с нейното поклонение. В Библията Ашера е свързана с Баал, обикновено с препратка към "стълб на Ашера". Дървените фигури са свързани с поклонението към нея, но не е ясно как. Някои източници предполагат, че дървен стълб е бил поставян в каменна основа, като фалически символ (Кавендиш, стр. 133). 
Други предполагат, че това е свещено дърво или дори свещена дъбрава (Ричардс 60).
Представят я и като съпруга на Баал ( Ваал)
Баал е предимно бог на плодородието. Той се явява най-вече като човек, с рога на бик, носещ мълнии в ръка (ръце), точно като баща си ‘Ел. Той се появява също така и под формата на змия. И бикът, и змията са били почитани като богове на плодородието. Баал е почитан от ханаанците като божество, което опложда, дава живот и обновява живота, който е изпълнил своята функция чрез майка си, която е станала негова съпруга/любовница: Ашера - "Богинята Майка", известна още и като "майка на всички живи същества".
Всички източници са единодушни, че култът към проституцията ("свещена проституция"), еднакъв за мъже и жени, е основен елемент в поклонението към Ашерата и Баал. В култовите практики на ханаанците се включват свещените горички, дървета и резбовани дървени образи на Ашера. Също така са включени и жертви на животни по високите места (хълмове), гадаене и поклонение на змията. Сексуалните ритуали трябвало да осигурят плодовитостта на хора, животни и земи. 
Ашера понякога се идентифицира с Астарта или Ащарот (Ищар). Тя била почитана не само от древните ханаанци като Богинята-Майка, но и от финикийците. Нейният символ е клон, откъснат от дърво, оформен в образ и засаден в земята. Тези религиозни символи ("дъбрави") често се споменават в Писанието (Изход 34:13; Съдии 6:25; 4 Царе 23:6; 3 Царе 16:33 и др.). Библията установява, че поклонението на Баал и Ашера вървят ръка за ръка.
Според Съдии 3:7, израилтяните са сторили зло, защото изоставили Господ и служили на ашерите и ваалимите.
Бл. Попова "
........................
Но нека видим какво е името на ашерата :
УИКИПЕДИЯ
"Аше́ра (древноевр. אשרה) или Асират (още Асирту, Асирату, хетска Ашерту, аморейска Ашрату, преминала на иврит в Аше́ра) е ханаанска върховна богиня, почитана като Богиня-майка, съпруга на върховния бог Ел.
Изобразявана е като стъбло на дърво (т.е. като дърво на живота), или направо дърво, което е неин символ. Името ѝ се среща в Стария завет."
image

Ашера се наричала и богнята -майка , Небесната царица, жената на върховен бог АНУ и самият "тотем ", който представлявал дървена статуя на дървен стълп -постамент, забит като пилон .Имало и много домашни глинени или бронзови ашери за дом ползане. А имало и дървета-ашери.

Всъщност в повечето пъти Ашера се е оформяла от млади живи дървета, като фигурата е оставала на върха на дървото, така то растяло и само уголемявало фигурата, растяли клони,ставало все по-голямо...

image

Ето затова Бог казва:
ИЗСЕЧЕТЕ АШЕРИТЕ !- които са били вечнозелени дървета , оформени по тоя начин.
Казва още:

"..и под всяко зелено дърво блудствахте"- тоест само под тия дървета, които са Ашера- там е ставало поклонението към Астарта и Ваал.

Това е древен угаритски начин на създаване на Ашера, богинята майка, съпруга на АНУ - от живо дърво. Така правели така наречените " свещени зелени дървета". Това е Ашера.
Тая ашера е важен елемент в култа към Ваал и Астарта ( Ищар).В угаритските текстове от преди 1200г винаги е спомената с цяло наименование 
RBT"aṯrt YM, Рабат"Aṯirat yammi

От името Елат ( едно от наименованията на Ашера ) идва и наименованието на дървото Ела - в повечето случаи от това вечнозелено дърво са правели свещените ашерни дървета. Както и дървото ЕЛОН-дъб.

Затова Бог така негативно се изказва за "зелените дървета".

Имало цели горички с ашерни дървета, както и дървени статуи ашери на дървени пилони.
Имало е стълпове по "високите места" .
Постамент за статуя на Ашера

image

А в градините пък имало ашерни дървета .

Жени са тъкали и шили дрехи, с които обличали статуята на върха на стълповете , в празниците към Ашера- Ваал , Астарта 
Жените играели важна роля в празниците и култа към Ашерата (почитане на Астарта и Ваал).

изт: "Небесната царица и култа в Древен Израел." Вестник на Библейската литература 112 (1993): 385-401, Сюзън Акерман

БОГ заради тоя обичай и култ на ханаанците, каза на израелтяните следното:

Да си не садиш дъбрава от какви да било дървета при олтара на Господа твоя Бог, който ще си издигнеш;
нито да си поставяш стълб, нещо, което Господ твоят Бог мрази.



От угаристкия епос идва и разбирането и схващането, че " Ашера е жена на Йахве", понеже там е жена на АНУ-върховен бог ( ану на кее-слязли от небесата)- понеже угаритския епос включвал задължително и елемента " великия върховен Ел", с който после израелтяните отъждествили Бог Йахве ( когато смесили поклоненията).
С което си навлякли гнева на Бога.
От същия епос тръгва и схващането за Ашера като жена, съпруга, майка и дойка - богиня на плодородието, жена на Бог, което поклонение израелтяните уж трябвало да премахнат от земята си, но те приели за правилно, заради което БОГ Йехова им се ядоса . Не веднъж Бог каза, че това са мерзости и поклонението към тях е зло пред Господа.

Съдии 3:7 
И израилтяните сториха зло пред Господа, като забравяха Господа своя Бог и служеха на ваалимите и на ашерите.


Израелтяните знаели от векове тази ханаанска практика и макар БОГ Йахве да каза ашерните дървета и никога да не се засаждат до олтара Му, то Израил именно това направил! Бог се разгневи именно защото сложиха равенство между поклонението към Него и поклонението към ашерите.Смесиха поклонението към Него заедно с поклонения към ашерните стълпове и дървета. Заради което Израил отиде в плен и беше изсечен от земята си за 70 г.

3 Царе 14:15 
И Господ ще порази Израиля като тръст, която се клати у водата; и ще изкорени Израиля из тая добра земя, която е дал на бащите им, и ще ги разпръсне оттатък реката Ефрат, понеже направиха ашерите си та разгневиха Господа.

ползван изт. wikipedia.org
статус на Бл. Попова
евр. Енциклопедия



Тагове:   богиня,   дървета,   Зелени,   ашера,


Гласувай:
0



1. val19 - Ашерата ми прилича на Асур
10.03.2019 21:39
Ашерата ми прилича на Асур. Асур или Ашур е втория син на Шем / Сим, синът на Ной. той се установява в днешен северен Ирак и е основател на Асирия, някои казват че Ниневия е основан от него не от Нимрод. та Асирия е основен духовен враг на Израел , а накрая и политически, изселвайки всички в Асирия. та е имало бог Асур, на асирийците. та там и с тях се извършва голямото предателство срещу Бог - смесването с езическите вярвания, с ашерите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: yolanta
Категория: Други
Прочетен: 187256
Постинги: 50
Коментари: 18
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930