Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2019 16:45 - Евреи християни, загинали в Холокоста
Автор: yolanta Категория: Други   
Прочетен: 1173 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.01.2019 16:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image


Историите на Йом хашоа

Автор: Елиът Клейман





Еврейските мисии, гоненията, харизматични лидери и Движението на еврейското просвещение в Хаскала доведоха до това, че в края на 19-ти и началото на 20-ти век много евреи в Европа повярваха в Йешуа (Исус Христос). Този "нов вид" евреи се наричат "християнски евреи" или "евреи месиани"/ тоест, следващи Месията Исус/. Някои от тях напълно загубили връзка с юдаизма, други се придържали към еврейските си корени и култура.
  Една от първите еврейски месиански общности е основана в Кишинев от Йосиф Рабинович, който се счита за баща на съвременния месиански юдаизъм, тоест библейския юдаизъм, който приема и следва Месията Йешуа / Исус Христос/. Цялата тази общност, с изключение на един човек, е загинала по време на Холокоста. И въпреки, че повечето от членовете й останали безименни навеки, когато дошло времето на смъртта, те я посрещнали с вяра във вечния живот и в Месията Исус. Цифрите варират, но според различни източници, десетки хиляди евреи от цяла Европа са приели Йешуа /Исус. до началото на 30-те години на 20-ти век. Повечето от тях се кръстили във вода и се присъединили към обикновените християнски църкви. Един от изследователите на въпроса, Хю Шонефийлд, отбелязва в книгата си “История на еврейското християнство”, че около 100 хиляди евреи се присъединили към църквата в Австро-Унгария, около 35 хиляди в Полша, около 60 хиляди в Русия ...

Въпреки това много от тях съчетават традициите както на християнския, така и на еврейския библейски мироглед, като например голямата месианска  общност от 15 000 евреи, живеещи по източната граница на Полша. Те формирали “еврейска църква”, която провъзгласила вярата в божествената същност на Исус от Назарет. Нейните енориаши изучавали еврейските Писания ведно с Новия завет, като следвали и  равинстичните указания.
  След Холокоста само малка част от еврейските християни останали в Европа. Един от тях, преживял Холокоста, Рахмиел Фридланд, в книгата си „Когато да си евреин бе престъпление” споделя спомените си и разказва за онези, които познавал преди войната. Например, Йохавед, която била дъщеря на равин Гершон, известен еврейски учител в град Руда Хута в Източна Полша. Рахмиел й разказал за Йешуа и тя  повярвала и взела водно кръщение. Рахмиел припомня:
  "Йохавед много ми харесваше. Знаех, че ако се оженим, можем да се разбираме добре помежду си ... Нашият пастор на име Барчук се съгласи да поеме риска и да ни даде благословение. Церемонията се състоя през нощта в присъствието само на няколко души. Няколко дни по-късно Йохавед се премести при мен  в къщата на родителите ми, но не остана дълго там. Тя бе арестувана и отведена от СС бригадите в лагерите. Така семейният ни живот започна с раздяла.""
  Йохавед успяла да избяга от лагера и се върнала при Рахмиел и семейството му, но скоро пияни полицаи убили нея и приятелката й по време на молитва. Единственото утешение на Рахмиел било, че и двете момичета познали своя Месия преди да умрат.

  Младият Стасик Айзенберг, който отскоро повярвал в Йешуа /Исус/, бил държан във Варшавското гето до неговото унищожение. Общувал много с други  вярващи евреи. Един ден той бил арестуван заради закъснение за работа и осъден заради това на смърт. Докато бил в килията, той написал на стената любимия си полски християнски химн, който включвал тия думи:
  "Нека сърцата ви винаги се изпълват с радост, Хвалете Го и благодарете без страх на нашия Небесен Отец, Той носи децата Си на ръце! Радостно, винаги радостно свети Слънцето Му, ден след ден! Колко красив е пътят към небето! Завинаги бъди с мен Господи Христе! "

  Германският офицер, отговарящ за килиите на смъртниците, докарал полски преводач и поискал да бъдат преведени всички тия писаници от стената. Слушайки част от преведения текст, офицерът попитал: „Кой го е написал?” Треперейки, Стасик пристъпил напред и признал, че е той. Офицерът, разпознавайки в тези редове немската версия на химна, който е учил в неделното училище, веднага освободил Стасик.

  Стасик също така разказал на Рахмиел (който тайно дошъл в гетото, за да утеши останалите евреи, които вярвали в Йешуа), че Йосеф Сомер, великият месиански богослов, както и семейството на Вайс, мисионер от мисията "Църквата на еврейския народ", умират от глад в гетото. Стасик разказал за трагичната история на семейството Шуман, еврейски християни: съпруга, две дъщери, зет и малък внук, които били брутално убити от ръцете на нацистките полицейски поддръжници. Съпрузите Сендик, еврейски мисионери и техният син също били убити, отправяйки се, както казват, на „по-добро възкресение“ (Евреи 11:35). 
  По това време, когато Рахмиел дошъл в гетото, единствените оцелели еврейски християни били семейство  Айзенберг и съпрузите Волфин. Г-н Волфин е бил изключителен проповедник от мисията "Църквата на еврейския народ" и е бил обучен в равинистичните юдейски наставления.


Съпрузите Волфин остават верни на службата си до унищожаването на гетото, като повтарят думите на молитвата  Ш"ма Израел преди смъртта: “Слушай, Израилю, Господ е нашия Бог, нашия Бог е Един”. Стасик искал да разбере дали би било правилно да се присъедини към нелегалните бойци от гетото и да има цианидна капсула с него, в случай че бъде хванат. Рахмиел, който отскоро бил вярващ, не можел да му даде отговор. Стасик отказал да напусне гетото заедно с Рахмиел, предпочитайки страданието и смъртта заедно с цялата еврейска общност от Варшавското гето.

  Евреинът християнин Давид Фогел, чието семейство живеело в Германия почти половин век, се оказал  в капан тук със съпругата си и с двете си дъщери. Те не можели да напуснат поради сложния процес на оформяне на документите. И когато най-накрая получили разрешение да се преместят в Англия, вече било твърде късно. Избухнала войната и емиграционните канали били затворени за тях. Арестувани от нацистите, наблъскани във вагон за добитък, на път за концентрационния лагер, те пеят: „Вземи ръката ми, скъпи Боже, и ме води до края на живота ми и по-татък. Не мога да ида сам, Мой Боже, не мога да направя ни една стъпка. Където и да ме водиш, аз нека бъда с Теб. "  

Яд Вашем съдържа богата информация за убитите евреи в Холокоста. Тези записи не отделят християнските евреи от другите убити евреи. Родителите на Рахмиел, които идват при Христос малко преди смъртта си в лагерите, се споменават просто като евреи - жертви на Холокоста, както и  вярващите в Йешуа родители на известния месиански евреин Виктор Буксбазен. Всички те живяха като евреи и умряха като евреи, без особени отличителни черти. Специалният списък на евреите, които вярваха в Йешуа Месията и умряха в ръцете на Хитлер и неговите слуги, остава така и  незавършен. С изключение на някои общи статистически данни, нямаме никаква специална информация за тия хора. Може би така е по-добре. В края на краищата, месианските евреи бяха осъдени на смърт не заради своята вяра, а заради произхода си. Това е расов геноцид, основан на родословието, а не на религията. Евреи от различни вероизповедания са отивали ​​заедно в камерите на смъртта и така заедно те остават част от шестте милиона, които бяха убити в тази война. Нека споменът за тях да е благословение за скърбящите деца на Цион / Сион / ...  



Авторът е ползвал материали на  Даниел Ф Йонатан Несим и книгата му “Еврейската християнска Шоа и нейното сотериологично наследство”,  Kesher 26 

  източник: https://cis.jewsforjesus.org  



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: yolanta
Категория: Други
Прочетен: 185338
Постинги: 50
Коментари: 18
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031